Z Kuşağının Kariyer Beklentileri - Mahir Boynukısa; Emel Karagül; Emine İşıker (Kadim Akademi SBD)

(untitled)
Araştırmanın amacı, Z kuşağı üniversite öğrencilerinin gelecekte iş hayatından beklentileri ve gelecek iş hayatında olabilecek kişilik özelliklerinin belirlenmesidir. Araştırma, üniversite öğrencileri ile yapılan online anketlerle sağlanmıştır. Deneklerin, iş hayatı kişilik özellikleri ve iş hayatı beklentilerine yönelik ölçek kullanılmıştır. Bu anketler ile deneklerin iş hayatı beklentileri ve kişilik özellikleri değerlendirmesi ve belirlenmesi sağlanmaya çalışılmıştır. Bu nedenle tamamlayıcı araştırma türüdür. Çalışmanın diğer bölümlerinde literatür taraması yapılarak kuşakların genel özelliklerine yer verilerek kuşakların tanımları yapılmıştır. Tüm kuşakların, kariyer yaklaşımları konusuna da literatür taramaları sonucunda yer verilmiştir. Araştırma evreni Z kuşağı olması sebebiyle ayrıca Türkiye Z kuşağı bireylerin genel durumları incelenmiştir. Yapılan çalışma ve literatür taramasının sonucunda: güvenle motivasyonu artan, takdir edilmek isteyen, sorumluluk almaktan kaçınmayan, denetlenmekten rahatsızlık duyan, otoriter yöneticilerle çalışmak istemeyen, takım çalışmasına açık, takım içi rekabetten hoşlanmayan ancak takıma liderlik etmek isteyen, çalışma hayatının ilk yıllarında ücret beklentisi düşük, eğitim, yükselme ve deneyim beklentisi olan, her konuda kendine güvenen, gelecek için hedefleri olan, emir almayı sevmeyen, uzun ve yorucu çalışmaya kapalı, kendi işini kurmak isteyen, iş-sosyal yaşam dengesine önem veren, bilgi ve teknolojiyi iyi kullanan ve sivil toplum örgütlerinde görev almak isteyen bir Z kuşağının kariyer hayatına girmek için gelmekte olduğu söylenebilmektedir.