MANIFESTĂRI ALE AGRESIVITĂȚII DE TIP BULLYING: FORME, TIPURI ȘI MODALITĂȚI DE DIAGNOSTICARE - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte ale Educatiei)
Agresivitatea de tip bullying este un fenomen extrem de complex, cu o diversitate de tipuri și forme de manifestare. Bullyingul, spunea D.Olweus, este o formă „extremală” de manifestare a agresivității, un subtip al comportamentului violent. Bullyingul este o interacțiune în care un individ-agresor manifestă mai multe ori, în mod repetat un comportament agresiv. Bullyingul este o agresiune premeditată și se manifestă într-o diversitate mare de forme, ceea ce îngreunează definirea acestui fenomen unanim acceptată. Accentul este pus pe abordarea agresivității de tip bullying din perspectiva a trei tipuri: agresiunea fizică, agresiunea verbală, agresiunea relațională. Aceste tipuri de manifestare a bullyingului are un complex al formelor specifice: agresiunea fizică – loviri, îmbrânciri etc.; agresiunea verbală – sarcasm, poreclire, tachinare etc.; agresiunea relațională - manipularea, amenințarea, respingerea, minciuni, zvonuri etc. Manifestarea agresiunii de tip bullying poate fi directă și indirectă. Se prezintă și unele date privind diagnosticarea nivelului de manifestare a agresivității de tip bullying la elevii liceeni. Cuvinte-cheie: agresivitatea de tip bullying, agresivitate, violență, agresiunea fizică, agresiunea verbală, agresiunea relațională.