ÜSTÜN EVRENSEL DEĞER KAVRAMININ UYGULANABİLİRLİĞİNE YÖNELİK ÇABALAR - F. Duygu Saban; Veysel Özbey (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme ile ortaya çıkan üstün evrensel değer kavramı, UNESCO Dünya Miras Listesi’ne aday olan miraslara ilişkin en önemli ön koşullardan birisidir. Fakat bu ön koşulun pratikte ne şekilde uygulanacağının kararlaştırılmasına yönelik çabalar, ancak uzun yıllar boyunca süren tartışmalar sonrasında bir sonuca ulaştırılabilmiştir. Üstün evrensel değer kavramının tanımı, 2005 yılına kadar süren tartışmalar sonucunda yapılmıştır. Ancak teoride ortaya konulmuş olsa da Listeye yönelik uygulanmasında bir geçiş dönemi yaşanmış ve 2009 yılı, kavramın pratikte nasıl ele alınması gerektiğine dair bir kırılma noktası olmuştur.