MUHAFAZAKÂR MUHASEBE VE YÖNETİM KURULU YAPISI İLİŞKİSİNİN İNCELENMESİ - Hüseyin Temiz; Merve Acar; Elçin Dalkılıç (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Muhasebe uygulamaları varlıkların,yükümlülüklerin ve dönem sonucunu gösteren kâr tutarının belirlenmesine vesunumuna dair düzenlemeler sayesinde gerçekleştirilmek-tedir. Bu düzenlemelerde yöneticilere belirli noktalarda esneklik/tercih hakkı sunmaktadır. Sözkonusu tercih haklarının kullanılması sonucunda ise muhasebe sistemin-denüretilen bilgiler farklılaşmaktadır. Buçalışmanın amacı muhafazakâr (ihtiyatlı) muhasebe uygulamaları ve firma yönetimkurulu yapısı arasındaki ilişkilerin incelenmesidir. Bu kapsamda BIST İmalatSektöründe faaliyet gösteren firmaların 2012-2016 yıllarını kapsayan verilerkullanılarak incelemeler yapılmıştır. Muhafa-zakârlık düzeyi koşulsuz ve koşulluolmak üzere iki grupta incelenmiştir. Elde edilen bulgulara göre, ör-neklem veinceleme dönemi itibariyle, firmaların yönetim kurulu yapıları ve koşulsuzmuhafazakârlık düzeyleri arasında bir ilişki olmadığı tespit edilmiştir. Diğertaraftan koşullu muhafazakârlık kapsamında yönetim kurulu büyüklüğü artmasınınmuhafazakârlık düzeyini düşür-düğüne dair kanıtlar elde edilmiştir.