TELEVİZYON HABERLERİNİN İMGE ÜRETME VE ANLAM YİTİRME SORUNU - Mustafa Şeker (Selçuk İletişim)
Günümüzde haber iletiminin önemli bir bölümü televizyon ile gerçekleştirilmektedir. Televizyon haberi 50 yıllık kısa bir geçmişe sahip olmasına rağmen, hem haberin yapısını hem de toplumsal değişimleri etkiler hale gelmiştir. Bu çalışma televizyon haberi ile postmodern toplumsal değişim sürecinin karşılıklı etkileşimini incelemektedir. Öncelikle, postmodern özellikler gösteren televizyon haberinin, eğlencenin ağırlık kazandığı, yüzeyselliğin ön plana çıktığı, parça parça ve heterojen kültürlerin yaygınlaştığı postmodern süreci hızlandırışı ele alınmaktadır. Aynı ilişkinin ikinci boyutu ise postmodern toplumsal yapının televizyon haberini etkilemesi ve değiştirmesidir. Televizyon haberi, postmodern bireyin isteklerine uygun tarzda hazırlanmakta, her türlü ciddi kamusal söylem eğlenceye ve gösteriye dönüştürülmektedir. Gerçek yerine imgelerin sunumu ağırlık kazanmakta, anlam yerine show ön plana çıkmaktadır. Çalışmada bu karşılıklı ilişki literatürden yola çıkılarak ortaya konmuştur. Haberin televizyondaki formunun tipogafik dönemdekine göre önemli postmodern değişimler geçirdiği görülmüştür. Bir başka temel sorun ise şudur: Hangi toplumlar ya da toplumun hangi kesimleri postmodern birey-televizyon haberi ilişkisini yaşamakta yani haberi anlamını bir kenara bırakarak sadece gösteri olarak tüketmektedir. Bu sorunun cevabı da çalışma sonunda, postmodernleşme sürecini tamamlamış toplumlar veya toplum kesimleri olarak ortaya çıkmıştır.