ارائه یک سامانه پشتیبان تصمیم مبتنی بر GIS برای مکان یابی اقدامات حفاظت آب‌وخاک (مطالعه موردی: حوزه آبخیز کاخک) - محمود آذری; عادل سپهر (جغرافیا و مخاطرات محیطی)
تعیین و اولویتبندی مناطق مناسب جهت اجرای اقدامات حفاظت آب‌وخاک از تصمیمات مهم در پروژههای آبخیزداری است که نیاز به تحلیل اطلاعات مکانی حوضه و انطباق آن با استانداردهای اقدامات است. احداث تراس و بانکت از جمله اقدامات حفاظت آب‌وخاک میباشد که سابقه طولانی در کشور دارد. این تحقیق با هدف ارائه یک سیستم پشتیبان تصمیم مبتنی بر GIS به‌منظور تعیین مکان مناسب احداث تراس و بانکتبندی و اولویت‌بندی آن، در حوزه کاخک استان خراسان رضوی انجام شد. بدین منظور معیارهای لازم شامل شیب، بارندگی، رواناب، بافت خاک، عمق خاک، کاربری اراضی و فاصله از الگوی زهکشی از منابع مختلف گردآوری شد و با استفاده از تحلیل سلسله مراتبی اهمیت نسبی هر معیار و طبقات هر معیار تعیین گردید. با اعمال وزنهای نهایی در نقشههای معیارها در سامانه اطلاعات جغرافیایی نقشه تناسب حوضه برای هر اقدام تعیین شد. نتایج نشان داد که 4 و 7 درصد از سطح حوزه به ترتیب بسیار مناسب و مناسب برای احداث تراس است و 5 و 14 درصد به ترتیب بسیار مناسب و مناسب برای احداث بانکت است. مقایسه وسعت عملیات اجرا شده با نتایج تحقیق نشان داد که 59 درصد بانکتها و 8/21 تراسهای اجرا شده در حوضه در طبقات بسیار مناسب و مناسب واقع شده است. سیستم حاضر میتواند در تصمیم‌گیری بهتر مدیران آبخیز و دستاندرکاران حفاظت آب‌وخاک مورد استفاده قرار گیرد.