„I Lituani” Amilcare Ponchiellego – Mickiewiczowska opera włoskiego twórcy - Ryszard Golianek (Muzyka)
Opera I Lituani (Litwini) skomponowana w 1872 roku przez Amilcare Ponchiellego (1834-1886), ważnego włoskiego twórcę operowego drugiej połowy XIX wieku (autora m.in. Giocondy), jest jedną z nielicznych oper inspirowanych poezją Adama Mickiewicza, które zostały stworzone przez zagranicznych (niepolskich) kompozytorów. Libretto opery, wykorzystujące problematykę powieści poetyckiej Konrad Wallenrod Mickiewicza, wyszło spod pióra Antonia Ghislanzoniego, autora libretta do Aidy Verdiego, a premiera Litwinów miała miejsce 7 marca 1874 roku w mediolańskiej La Scali.