Edirne’deki Fransız Konsolosu Marcel Cuinet’in Balkan Savaşı Günlüğü - Togay Seçkin BİRBUDAK (Gazi Akademik Bakış)
1912 yılı sonbaharında Osmanlı Devleti ile Bulgaristan, Yunanistan, Sırbistan ve Karadağ’ın arasında başlayan I. Balkan Savaşı, 30 Mayıs 1913’te imzalanan Londra Antlaşması ile sona ermiştir. Bu savaş Osmanlı Devleti’nin Balkanlardaki hâkimiyeti açısından ele alındığında oldukça hayati bir yere sahiptir. Savaşın ardından Osmanlı Devleti’nde önemli toprak kayıplarının yanı sıra büyük bir psikolojik yıkım da yaşanmıştır. Her ne kadar Londra Antlaşması’nın imzalanmasından kısa süre sonra başlayacak olan II. Balkan Savaşı’nda Osmanlı Devleti harbe doğrudan iştirak etmemesine rağmen Doğu Trakya bölgesini tekrar ele geçirmişse de Balkan Savaşları tarihe; kendi iç siyasi çekişmeleri ile uğraşan Osmanlı ordusunun, söz konusu dört Balkan devleti karşısında neredeyse hiçbir başarı elde edemediği, Selanik, Üsküp, Manastır, Yanya, İşkodra gibi önemli şehirlerin yanı sıra Doğu Trakya ve en önemlisi de eski Osmanlı payitahtlarından olan Edirne’yi kaybettiği bir savaş olarak kaydedilmiştir.