ZAYIF İNSANCI İLKE VE ÇOK-EVRENSELLER İLE TASARIM DELİLİNE KARŞI ÇIKILABİLİR Mİ? - Caner Taslaman (Felsefe Dünyası)
Modern fizik tarafından sağlanan veriler, evrende insan varlığını olanaklı kılan çok hassas ayarların bulunduğunu ortaya koymuştur. Bu hassas ayarlar, tasarım argümanını desteklemek için veri olarak kullanılmıştır. Bu argümana karşı, zayıf insancı ilke ile, insanın kendi varlığını olanaklı kılan koşulları gözetmesinde hiçbir sürprizin olmadığı ve çoklu evrenler yaklaşımı ile de evrende insan türünün varlığının mümkün olması için birçok mümkün evrenlerin ve koşulların olduğu ileri sürülmüştür; buna göre bu hassas ayarların tasarım kanıtını doğuracağı sonucunu çıkarmak yanlıştır. Bu makalede tasarım argümanının zayıf insancı ilke ve çoklu evrenler anlayışının birlikteliği ile çürütülemeyeceği savunulacaktır.