ANTERİOR DİŞLİ VE DİŞSİZ BİREYLERDE NAZOPALATİN KANALIN KIBT İLE DEĞERLENDİRİLMESİ - Elif Altun; Derya İçöz (Selcuk Dental Journal)
AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, anterior bölgedeki diş durumlarına göre nazopalatin kanalın (NPK) ve bukkal kortikal kemiğin anatomik ölçümlerini konik ışınlı bilgisayarlı tomografi’yle (KIBT) incelemek ve bu değişkenlerin cinsiyet, yaş ve nazopalatin kanal şekli ile ilişkisini değerlendirmekti. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmaya 200 hastanın KIBT’si dahil edildi. İncelenen hastalar, anterior bölge 11-21 numaralı dişleri bulunan (1), 11-21 numaralı dişlerinden bir tanesi bulunan (2), 11-21 numaralı dişleri bulunmayan (3) ve total dişsiz bireyler (4) olarak sınıflandırıldı. Yapılan 200 KIBT incelemesinde, nazopalatin kanal şekline (silindirik, huni, kum saati, muz ve konik), çapına (nazopalatin foramen (D5) ve insisiv foramen çapı (D7)) ve nazopalatin kanal uzunluğuna (D6); bukkal kortikal kemiğin ölçümlerine (D1, bukkal kemiğin apikal genişliği; D2, bukkal kemiğin orta sırt genişliği; D3, bukkal kemiğin krestal genişliği; D4, bukkal kemiğin uzunluğu) bakıldı. Dört hasta grubu, nazopalatin kanal ve bukkal kortikal kemik ölçümleriyle cinsiyet ve yaş gruplarına göre de karşılaştırıldı. Verilerin analizi; One-Way ANOVA, Kruskal Wallis, Kikare, Mann Whitney U ve bağımsız örneklem t-testi SPSS programı kullanılarak yapıldı. BULGULAR: Diş durumları ve yaş gruplarıyla NPK şekilleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olup, her iki parametrede de huni kanal şekli en yüksek oranda gözlendi. (p=0.001, p=0.00) Ölçümlerin diş durumuyla ilişkileri değerlendirildiğinde; D3, D4 ve D6 uzunlukları arasında dişli durumdan dişsizlik durumuna doğru azalan anlamlı fark tespit edildi. (p=0.00, p=0.00, p=0.024) Erkeklerde D1, D5 ve D6 mesafeleri kadınlara göre yüksekti. (p=0.036, p=0,017, p=0.001) ancak yaş gruplarına göre bir fark görülmedi. D3 mesafesi muz, D5 mesafesi silindirik, D7 mesafesi huni şekilli kanallarda anlamlı olarak fazlaydı. (p=0.016, p=0.00, p=0.00) SONUÇ: Lokal anestezi, maksiller cerrahi ve implant cerrahisi uygulamalarında komplikasyonları önlemek ve cerrahi işlemlerde başarıyı arttırmak için NPK'nin morfolojik özellikleri ve varyasyonları doğru bir radyolojik değerlendirmeyle göz önünde bulundurulmalıdır.