ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ПОПИТУ ТА ПРОПОЗИЦІЇ НА ВАЛЮТНОМУ РИНКУ В УМОВАХ "М'ЯКОЇ" ВАЛЮТИ - Дмитро Маршавін (Економіка та суспільство)
У статті досліджується теоретична модель взаємодії попиту та пропозиції на валютному ринку країн з "м'якою" національною валютою, включаючи Україну. Доведено, що у випадку цих країн крива пропозиції іноземної валюти має специфічну конфігурацію та складається з двох відрізків із протилежним вигином. Визначено, що попит та пропозиція валюти в економіці з "м'якою" валютою знаходяться в діалектичній єдності, отже засобами курсового таргетування можливо забезпечити стабільне зростання експортних галузей без надмірної інфляції або входження у "Голландську хворобу". З'ясовано, що використання запропонованої моделі рівноваги валютного ринку дозволить точніше прогнозувати ситуацію на ньому та більш ефективно здійснювати стратегічне планування заходів валютно-курсової політики – як у випадку валютної кризи, так і з метою забезпечення сталого зростання економіки.