Тромботична тромбоцитопенична пурпура с клинична неврологична изява – клиничен случай - Isa Kadi; Ya. Grancharova; I. Tonev; V. Plachkov; M. Dimitrovа (Българска неврология)
Тромботичната тромбоцитопенична пурпура (ТТП) е микроангиопатична хемолитична анемия, класически характеризираща се с пентада от треска, хемолитична анемия, тромбоцитопения, бъбречни и неврологични дефицити.  ТТП е животозастрашаващо мултисистемно заболяване, характеризиращо се с тромбоцитопения и флуктуиращи неврологични симптоми, дължащи се на микроинфаркти [12]. ТТП представлява тромботична микроангиопатия, която може да бъде класифицирана, като идиопатична или вторична, вследствие на друго заболяване [8, 9, 17]. В голяма част от  случайте на това коагулационно заболяване се наблюдава силно намалена активност на ензима ADAMTS 13 (<10%) [8]. Заболяването е изключително рядко, със честота 3,7/1 000 000/ година [25]. В научни трудове са докладвани случаи на исхемичен мозъчен инсулт  (ИМИ), вследствие на ТТП [6, 11, 20]. Въпреки това, ИМИ вследствие на тромбоза на магистрален съд се наблюдава рядко при пациенти с ТТП[11]. Цел: Да се представи клиничен случай на пациент с исхемичен мозъчен инсулт и субарахноидна хеморагия, като първа клинична проява на тромботична тромбоцитопенична пурпура, като се акцентира колко ключова е бързата и точна диагностика и добра колаборация между специалисти от различни клинични звена за своевременото и правилно лечение на пациенти с подобен тип мултисистемно заболяване.