Henryk Opieński (1870–1942) w znanej i nieznanej korespondencji Stanisława Wyspiańskiego, Józefa Mehoffera i Stanisława Estreichera. Wątki nie tylko muzyczne - Małgorzata Sieradz (Muzyka)
Wśród spuścizny po kompozytorze, dyrygencie i muzykologu Henryku Opieńskim, przechowywanej w Fondation Archivum Helveto-Polonicum we Fryburgu, odnajdujemy bogaty zbiór korespondencji, obejmujący ponad tysiąc listów do jego narzeczonej i pierwszej żony Anny Krzymuskiej, unikalne listy od Mieczysława Karłowicza, oraz listy od jego przyjaciół: malarza i witrażysty Józefa Mehoffera oraz historyka prawa i bibliografa Stanisława Estreichera; jego korespondencja z innym kolegą ze szkoły, Stanisławem Wyspiańskim, ukazała się w latach 90. XX w., po pracach redakcyjnych rozpoczętych w latach dwudziestych XX w. (kiedy Opieński przekazywał listy do redakcji).