مروری بر پتانسیل‌ محافظت عصبی ریزجلبک‌ها در برابر بیماری آلزایمر - اکبر حاجی زاده مقدم; فاطمه زینی حمزه کلایی; صدیقه خانجانی جلودار (مجله دانشگاه علوم پزشکی سبزوار)
زمینه و هدف: استرس اکسیداتیو به‌عنوان یکی از عوامل اصلی بیماری آلزایمر، تعادل سیستم آنتیاکسیدانی را مختل میکند. مطالعات نشان میدهد برخی از میکروجلبکها دارای ترکیبات آنتیاکسیدانی قوی هستند که میتوانند از آسیب عصبی و پیشرفت بیماری آلزایمر جلوگیری کنند. این مطالعه با هدف بررسی پتانسیل عصارهها و ترکیبات فعال بیولوژیکی مشتقشده از ریزجلبکها برای مدیریت و درمان بیماری آلزایمر انجام شد.. مواد و روشها: خواص و ویژگیهای درمانی میکروجلبکها پس از جستجو در پایگاههای داده PubMed، ISI، SID، ScienceDirect و Google scholar در بازه زمانی بین 1998 تا 2023 جمعآوری شد. در این مطالعه، مقالات مربوط به تأثیرات محافظتکننده عصبی میکروجلبکها در زمینه بیماریهای تخریبکننده عصبی تجزیه‌وتحلیل گردید. یافتهها: ریزجلبکها مواد مغذی بسیاری دارند و میتوانند آنتی‌اکسیدان‌هایی را در شرایط استرس تولید و از این طریق به دفاع از بدن کمک کنند. همچنین گزارش‌شده که برخی از عصاره‌های جلبک سبز تأثیرات مهاری بر فعالیت کولیناستراز دارند و احتمالاً می‌توانند کمبود کولینرژیک را در بیماران آلزایمر بهبود بخشند. نتیجه‌گیری: ترکیبات بیوشیمیایی غنی ریزجلبکها دارای پتانسیلهای محافظتکننده عصبی هستند، بنابراین میتوان آنها را به‌عنوان یک منبع تجدیدپذیر عالی برای تولید ترکیبات دارویی و مکملهای غذایی در پیشگیری و درمان بیماری آلزایمر درنظر گرفت.