Mehmet Fuat Köprülü’nün Bugünkü Edebiyat Adlı Eserindeki Eleştiri Yazıları - Zafer Özdemir (Skad)
Bu çalışmada, Mehmet Fuat Köprülü’nün Bugünkü Edebiyat adlı eserindeEserler Arasında bölümündeki eleştiri yazıları incelenmiştir. Millî edebiyatanlayışıyla hareket eden Köprülü’nün bu eseri, Türkçü edebiyat eleştirisiniörneklendiren metinlerden oluşmaktadır. Köprülü, Bugünkü Edebiyat adlıeserindeki eleştirilerinde Gustave Lanson’un araştırmacı, Hippolyte Taine’insosyolojik ve pozitivist yaklaşımından yararlanmış ancak yargılarında öznelve izlenimci yaklaşım içinde olmayı tercih etmiştir. Bu makalemizde, FuatKöprülü’nün eleştiri ile ilgili teorik çalışmalarının uygulamalı çalışmaları ileuyum ve tutarlık içinde olduğu tespit edilmiştir.