GEMİDE VE BORNOVA BORNOVA FİLMLERİ BAĞLAMINDA YENİ TÜRK SİNEMASI'NDA ANTİKAHRAMANIN YÜKSELİŞİ - Tuğba Elmacı (Selçuk İletişim)
1990'ların ortalarından beri gelişen sinema yani Yeni Türk Sineması, Yeşilçam Sineması'nın ortayakoyduğu yerleşik kalıplarının dışında, yeni anlatılar geliştirmeye çalışmaktadır. Bu yeni anlatılar,geleneksel kahraman algısını yerinden oynatmakta ve salt iyi olmak zorunda olmayan, dahasıkötü olmanın gerçekliğin bir parçası olarak sunulduğu yeni anlatılarla karşılaşılmaktadır. Bunedenle zayıflıkları, hayata bencil yaklaşımları ve kötü yanlarıyla sunulan 'antikahramanlar'ınYeni Türk Sineması'nın odağına yerleştiği görülmektedir. Bu çalışma kapsamında da yeni sinemanın antikahramanı odağına taşıyan filmlerde, antikahramanların hangi toplumsal yapıdan beslenerek ortaya çıktığı ve yeni sinemaya hakim olan bu eril kahramanların nasıl bir kültürel temsilin parçası oldukları konusu, seçilen örnek filmler aracılığıyla tartışılacaktır. Çalışma; Serdar Akar'ın Gemide ve İnan Temelkuran'ın Bornova Bornova filmleri bağlamında günümüz Türk Sineması'nda yerleşik kahraman algısının değişmesi, tüm kusurları ve zayıflıkları ile kurulan kahramanyaratımının fazlalaşma nedenleri, bununla birlikte de iyice yoğunlaşan eril anlatıların Yeni Türk Sineması'nı nasıl şekillendirdiği açıklanacaktır. Bu amaçla incelenecek filmlerin çözümlemelerinde; temel olarak toplumsal ve siyasal yapı ile olan ilişkilerini anlayabilmek için ideolojik vesosyolojik eleştiri yöntemi kullanılacaktır.