İnsan Kaynaklarını Değerlendirme ve Personel Seçiminde Psikolojik Testler - Nizamettin Koç (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Belirli bir iş (meslek ) için bir bireyin seçimi gerçekte bir tahmin (kestirme) sorunudur. Bu seçme, söz konusu iş için başvuruda bulunan adaylardan hangisi ya da hangilerinin bu işi en iyi bir biçimde yerine getirebileceklerine ilişkin bir tahmini içerir. Bu tahminin olabildiğince geçerli ve güvenilir verilere dayandırılması, hem iş arayan bireyin hem de işveren işletmenin (örgütün) yararınadır. Başvuruda bulunan adaylar arasından, personel gereksinimi duyulan iş için üretken olma potansiyeli en yüksek olan bireylerin seçimini olanaklı kılacak yöntem ve tekniklerin bulunması ve seçme kararlarının buna dayandırılması ;