Elit taekwondocularda c vitamini uygulamasının IFN-γ, TNF-α, IL-2 ve IL-6 düzeylerine etkisi - Abdülkerim Kasım Baltacı; Rasim Mogulkoç; Saltuk Buğra Baltacı; Ekrem Boyalı; Süleyman Patlar (Genel Tıp Dergisi)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, taekwondo sporu yapan bireylerde C vitamini uygulamasının sitokin salınımı üzerindeki etkilerinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma Selçuk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunda okuyan yaş ortalaması; 20.67±0.24 yıl, vücut ağırlığı ortalaması; 65.45±1.69 kg olan 10 adet erkek elit taekwondocu üzerinde gerçekleştirildi. Deneklere 4 hafta süreyle günde oral olarak 300 mg C vitamini tablet şeklinde verildi ve 4 haftalık vitamin ilavesi öncesi ve sonrası olmak üzere iki kez yorgunluk oluşuncaya kadar tükenme egzersizi yaptırıldı. Dört hafta süren uygulama öncesinde ve sonrasında deneklerden istirahat ve yorgunluk olmak üzere 4 kez kan örnekleri alındı. Alınan kan örneklerinde serumda interferon gama IFN-γ , tümör nekrosiz faktör-alfa TNF-α , interlökin-2 IL-2 ve interlökin-6 IL-6 düzeyleri ELISA test kitleri kullanılarak tayin edildi. Bulgular: IFN-γ, TNF-α ve IL-2 düzeyleri hem uygulama öncesi hem de sonrası anlamlı bir farklılık göstermedi p>0.05 . Uygulamadan önceki egzersiz periyodunda serum IL-6 düzeylerinde dinlenme periyoduna göre anlamlı artış vardı p