Актуальні проблеми діяльності Державної служби зайнятості - K.V. Rostovskaya (Аналітично-порівняльне правознавство)
У статті висвітлюються актуальні питання діяльності Державної служби зайнятості в умовах війни та пропонуються шляхи їх вирішення. Зазначається, що проблематика діяльності Державної служби зайнятості України в сучасних умовах набуває особливого значення, з огляду на складний соціально-економічний стан держави, викликаний військовою агресією та відповідними економічними наслідками. Звертається увага на те, що різке скорочення робочих місць, зростання рівня безробіття, масове внутрішнє переміщення громадян і посилення соціальної нерівності створили безпрецедентні виклики для системи зайнятості. Робиться висновок, що це зумовлює необхідність дослідження та опти- мізації діяльності Державної служби зайнятості як провідного органу, що несе відповідальність за реалізацію державної політики у сфері зайнятості населення та соціального захисту безробітних. У статті звертається увага на те, що Державна служба зайнятості України виділила кілька ключових напрямів розвитку, спрямованих на підвищення якості обслуговування громадян і підтримку ринку праці в умовах воєнного стану та економічної нестабільності. Серед основних пріоритетів - запровадження та вдосконалення активних програм зайнятості, цифровізація сервісів, розвиток мікрогрантових програм і підтримка проєкту «Армія відновлення», продовження реалізації урядового проєкту єРобота щодо надання грантів на створення або розвиток власної справи. У статті висвітлюються шляхи реалізації зазначених напрямів та робиться висновок про те, що успіхи служби зайнятості в забезпеченні підтримки зайнятості населення проявляються через реалізацію таких заходів, як програми для працевлаштування внутрішньо переміщених осіб, короткострокове професійне навчання, надання мікрогрантів та розвиток компенсаційних ініціатив для роботодавців, які наймають ВПО та ветеранів війни. Обґрунтовується, що для підвищення ефективності Державної служби зайнятості необхідно запровадити низку системних реформ. Серед них - спрощення процедур для отримувачів допомоги, розширення цифрових послуг, а також забезпечення доступу до професійного навчання для громадян, які постраждали від війни. Ці заходи дозволять значно підвищити рівень зайнятості в країні, забезпечити стабільність на ринку праці і сприяти сталому економічному відновленню після завершення війни.