3568 SAYILI YASA VE SONRASINDAKİ YASAL DÜZENLEMELERİN SMMM MESLEĞİNE ETKİSİNİN NİTEL ARAŞTIRMA YÖNTEMİ İLE İNCELENMESİ: SİVAS İLİNDE BİR ARAŞTIRMA - Mehmet DEMİR; Seval ELDEN ÜRGÜP; Görkem ÇERİKÇİOĞLU (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Bu çalışmanın amacı, 3568 Sayılı yasa ve sonrasındaki yasal düzenlemelerin serbest muhasebecilik ve mali müşavirlik mesleği üzerindeki etkilerinin ve katkılarının tespit edilmesidir. Bu amaca ulaşmak için, nitel araştırma yöntemlerinden görüşme tekniği kullanılmıştır. Görüşme, Sivas ilinde yaşayan, 1980’li yıllardan günümüze kadar mesleği yürüten ve görüşme talebini kabul eden 10 SMMM üzerinde gerçekleştirilmiştir. Kayıt altına alınan görüşmelerden elde edilen veriler sonucunda, mesleğin dinamik, saygın, kariyer sunan bir meslek haline gelmesinde 3568 Sayılı yasanın ve TÜRMOB’un etkisinin büyük olduğu; 6102 Sayılı yasanın beklentileri karşılayamadığı; muhasebe standartlarının önemli ve gerekli olduğu ancak uygulanmasında sorunlar yaşandığı/yaşanacağı; tekdüzen hesap planı ile muhasebede uygulama birliğinin sağlandığı; mesleğin ekonomik hayatın gelişimine ve büyümesine katkı sağlayan önemli aktörlerden biri olduğu bulgularına ulaşılmıştır.