Türkiye’de Göç Çalışmaları Üzerine Bir Alanyazın Taraması - Rukiye Çorlu (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Göç, fiziksel olarak yer değiştirmenin ötesinde sosyal, kültürel, hukuki, ekonomik, politik olmak üzere çok boyutlu bir yapıya sahiptir. Bu açıdan göç, toplumsal yaşamın her alanına dair bilgiler sunmaktadır. Türkiye’de göç çalışmaları geç bir dönemde 2000’lerde başlasa da bu alanda önemli adımlar atılmaktadır. Bu çalışmada göç konulu tezlerin alanyazın taraması yapılmıştır. Bu kapsamda ele alınan konular, odaklanılan kavramlar, kullanılan yöntem ve teknikler ortaya konularak göç çalışmalarının mevcut durumunun tespit edilmesi amaçlanmıştır. Yapılan bu çalışmada yorumlayıcı yaklaşıma dayanan nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Çalışmada veriler Ulusal Tez Merkezi veri tabanından elde edilmiş ve doküman incelemesi tekniği kullanılmıştır. Göç alanında yapılan tüm çalışmaların analiz edilmesi mümkün olmamaktadır. Bu nedenle amaçlı örnekleme gidilmiş ve 2010-2022 yılları arasında sosyoloji ana bilim dalında yapılmış olan göç konulu tezler örnekleme dâhil edilmiştir. Elde edilen veriler içerik analizine tabi tutulmuştur. Yapılan tarama sonucunda Suriye göçüyle birlikte göç alanında yapılan çalışmaların arttığı, çoğunlukla Türkiye’ye yönelen zorunlu göçlerin ele alındığı belirlenmiştir. Çalışmalarda ağırlıklı olarak nitel yöntemin kullanıldığı, veri toplama tekniği olarak mülakatın tercih edildiği tespit edilmiştir. Bununla birlikte özellikle metodoloji alanında önemli hataların yapıldığı saptanmıştır. Tüm bu sonuçlarla birlikte hem göç alanında hem de metodoloji alanında yeni çalışmaların yapılması bir gereklilik olarak ortaya çıkmıştır.