应用国产侧倾碟型瓣换瓣术后妊娠14例报告 - 伍联近 (Zhongshan Daxue xuebao. Yixue kexue ban)
1965年蔡氏首次在国内应用国产笼球型瓣膜施行二尖瓣替换术获得成功后,近10年来,心脏人工瓣膜替换术在我国广泛开展,随之而来的育龄妇女换瓣术后妊娠分娩问题受到临床的重视。迄今为止,国内已有董氏,张氏、罗氏、林氏等报道心脏瓣膜替换术后妊娠分娩的处理共34例,其中生物瓣19例、进口机械瓣2例、国产机械瓣13例。我院自1984年5月以来,应用国产碟瓣换瓣后妊娠14例,足月妊娠分娩活婴12人,现总结报告如下: