ТИПОЛОГІЯ УЧАСНИКІВ РИНКУ ОСВІТНІХ ПОСЛУГ І МОДЕЛІ ПОВЕДІНКИ КРІЗЬ ПРИЗМУ ПОВЕДІНКОВОЇ ЕКОНОМІКИ - Анна Бойко (Економіка та суспільство)
Упродовж кількох останніх десятиліть дослідники використовували економічну науку, щоб зрозуміти низку проблем на ринку освіти. Одним із сучасних напрямів економічної теорії є поведінкова економіка, яка включає психологічні знання про людську поведінку для вдосконалення та розширення економічних моделей прийняття рішень. Ринок освітніх послуг (РОП) у сучасній економічній науці зазнає надзвичайно динамічних змін, які пов’язані з чинниками глобального, національного, регіонального та локального характеру впливу. Водночас завдання науки полягає у виокремленні найсуттєвіших характеристик досліджуваного об’єкту у певний актуальний проміжок часу з урахуванням ретроспективного аналізу цих характеристик у взаємозв’язку з минулим та очікуваннями, прогнозами й стратегіями майбутнього. Метою статті є визначення сутності ринку освітніх послуг, типологія його учасників, функцій та чинників прийняття рішень з позицій поведінкової економіки. Автор використовує методи емпіричного дослідження: спостереження, порівняння, абстрагування, аналіз і синтез. За результатами дослідження запропоновано визначення ринку освітніх послуг як сукупності відносин між виробниками і споживачами освітніх послуг, регуляторами та іншими учасниками, поведінка яких визначається умовами ринкової економіки, державним регулюванням, соціокультурними, психологічними та іншими чинниками. Виокремлено чотири основні групи учасників: споживачі, виробники, регулятори та інші учасники ринку освітніх послуг, кожна з яких має свої чинники прийняття рішень. Описано основні психологічні та соціальні фактори, що впливають на поведінку людей, зокрема евристики, когнітивні упередження, емоції, а також вплив соціальних норм. Підкреслюється необхідність реформування вищої освіти в Україні, з урахуванням динамічних змін у суспільстві та технологіях, для підвищення її ефективності та відповідності потребам ринку праці.