ROLUL ALGELOR ÎN EVALUAREA STĂRII TROFICE A LACULUI VALEA MORILOR - Boris NEDBALIUC; Sofia GRIGORCEA; Rodica NEDBALIUC; Victor PELIN; Ioana DULGHIERI; Valeriu LUPAN (Acta et Commentationes: Ştiinţe Exacte şi ale Naturii)
În urma cercetărilor efectuate asupra comunităţilor de alge perifitonice din lacul Valea Morilor au fost evidenţiate 124 de specii şi varietăţi de alge care aparţin la 6 filumuri. Din numărul total de specii evidenţiate 107 sunt indicatoare ale nivelului de poluare a apei cu substanţe organice dizolvate. Mai numeroasă este grupa betamezosaprobă cu 41 de specii şi varietăţi de alge. Valorile indicelui saprobic în decursul anilor 2017-2018 a variat în limitele 1,95 şi 2,14, ceea ce caracterizează apa ca fiind moderat poluată.