Portafolis digital, avaluació i música: construint una rúbrica per al futur professorat de secundària - Laia Viladot; Mauricio Rey-Garegnani; Joan Escoda; Diego Calderón-Garrido (Revista d'Innovació Docent Universitària)
El portafolis digital, com a eina per a l’avaluació dels processos d’ensenyament-aprenentatge, està prenent cada cop més força en els diferents àmbits i etapes educatives i, entre aquests, a l’àrea de l’educació musical. Aquest article presenta, d’una banda, el procés de construcció d’una rúbrica per a l’avaluació del portafolis digital en la formació inicial del professorat de secundària de música. Aquesta rúbrica es concep, dissenya i consensua dins un grup de treball mixt entre professorat de secundària i professorat universitari, que es reuneix durant 6 hores repartides en diferents sessions. S’exposa, per tant, el procés de creació i les categories clau del contingut emergit al grup de treball per tal d’explicitar el complex engranatge a què dona resposta. D’altra banda, es presenta la pròpia rúbrica, que està dissenyada amb un enfocament transversal i competencial, i que considera i diferencia entre: a) les evidències relacionades amb els processos d’aprenentatge; b) el contingut de la rúbrica; i c) el format. D’acord amb la literatura existent, aquesta rúbrica estableix els principals punts d’interès del portafolis digital, com són fomentar la reflexió del propi aprenentatge, l’adquisició de competències professionals, així com pretén ser una eina útil per a la posterior praxi docent. Es valora com una rúbrica útil més enllà de la matèria de música i també per a altres contextos de formació.