11. -12. Yüzyıllarda Ortaçağ Avrupası’nın Eğitime Genel Yaklaşımı - Havva Sebetci (Skad)
10. ve 11. yüzyıllarda Avrupa’da ciddi anlamda siyasi istikrarsızlık söz konusuydu.Bu siyasi istikrarsızlık ekonomik ve sosyo-kültürel anlamda OrtaçağAvrupası’nı etkiledi. İslam fetihleriyle birlikte bilimsel ve kültürel anlamdacanlanma başladı. Tercümeler yoluyla İslam kaynakları Latinceye çevrildi.Çevrilen bu kaynaklar tıp, eğitim, hukuk, sanat, felsefe gibi pek çok alandaetkili oldu. Kilise hariç okuma yazmanın olmadığı bir kıta üzerinde insanlarmenfaatler karşısında kullanıldı ve toplum, hiçbir söz hakkına sahipolmadığı ve değer görmediği bir konuma getirildi. Ancak bilim ve kültürelanlamda canlanmanın başladığı bu yüzyıllarda Ortaçağ Avrupası, 12.yüzyılRönesansı’nın yaşanmasına zemin hazırladı ve buna “okul” olarak başlardaifade edilen üniversiteler vasıtasıyla ulaştı. Bu üniversiteler sayesinde eğitimsistemi büyük ölçüde gelişme gösterdi.