SAĞLIK ÇALIŞANLARINDA ETİK LİDERLİK VE ÖRGÜT KÜLTÜRÜNÜN İNCELENMESİ: ÖZEL BİR HASTANEDE UYGULAMA - INVESTIGATION OF ETHICAL LEADERSHIP AND ORGANIZATIONAL CULTURE IN HEALTHCARE PROFESSIONALS: APPLICATION IN A PRIVATE HOSPITAL - Sümeyye Özmen; Özlem Özer; Okan Özkan (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Bu çalışmada sağlık çalışanlarının etik liderlik algılarının örgüt kültürü üzerindeki etkilerini araştırmak amaçlanmıştır. Çalışmanın evrenini Ankara’da yer alan özel bir hastanede görev yapmakta olan sağlık çalışanları oluşturmaktadır (N=450). Çalışmada örneklem seçilmemiş, 266 kişiden kullanılabilir anket elde edilmiştir. Veriler, 6 Ocak-30 Ocak 2020 tarihleri arasında toplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı analizler, güvenirlik analizi, faktör analizi, korelasyon analizi ve regresyon analizi kullanılmıştır. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre katılımcıların etik liderlik ve örgüt kültürü algılarının orta seviyede olduğu belirlenmiştir. Örgüt kültürü alt boyutlarından klan kültürü ve adhokrasi kültürünün etik liderlik ile olan korelasyonları pozitif yönde ve orta düzeyde; hiyerarşi kültürü boyutu ile olan korelasyonları pozitif yönde ve zayıf düzeyde tespit edilmiştir. Gerçekleştirilen regresyon analizi sonuçlarına göre ise etik liderlik, hiyerarşi kültürü algısındaki toplam varyansın %14,8’ini; klan kültürü algısındaki toplam varyansın %27,7’sini ve adhokrasi kültürü algısındaki toplam varyansın %30,8’ini açıkladığı bulunmuştur.