21. Yüzyılda Barış ve Güvenliğin Tesisinde NATO’nun Rolü - Sertif DEMİR (Gazi Akademik Bakış)
Makalenin amacı NATO’nun, 21. yüzyılda barış ve güvenliğin tesisinde nasıl bir rol oynayacağının incelenmesidir. Yeni bir küresel siyasi düzenin oluşmakta olduğu 21. yüzyılda NATO önce varlığını sürdürmek ve farklılaşan tehdit ve risklerle mücadele etmek zorunda olacaktır. NATO’nun; bu amaçla, küreselleşmiş kolektif güvenlik örgütüne dönüşerek, genişleme ve ortaklık politikaları uygulayamaya devam ederek, askeri güç ve kapasitesini artırarak, kuvvet ve karargâh yapısını etkinleştirerek, istikrarı bozabilecek ögeleri zayıflatarak ve gerektiğinde krizlere müdahale ederek, 21. yüzyılda barış ve güvenliğe katkı sağlamaya devam etmesi beklenmektedir. Ancak bunun sağlanabilmesi için içsel ve dışsal dinamiklerden oluşan çeşitli zorluklarla da baş etmek zorundadır.