YENİ İKİ TİP KOMPOZİT MATERYALİN MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI - Ali Rıza Çetin; Ahmet Ercan Hataysal; Bilal Aktaş (Selcuk Dental Journal)
Amaç: Bu çalışmanın amacı posterior ve üniversal kullanım için üretilen dental kompozit materyalleri, bükme dayanımı, mikro sertlik ve yüzey pürüzlülüğü gibi mekanik özellikleri açısından şu an piyasada yaygın olarak kullanılan kompozit materyallerle karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmada, yeni üretilen NOVA Compo-HS ve NOVA Compo-N ile şu an piyasada yaygın olarak kullanılan kompozit materyaller Photoposterior, Estelite Posterior, X-tra fill, AELITE™ All-Purpose Body, Filtek Bulkfill, Tetric N-Ceram Bulkfill kullanıldı. Her bir materyalden silindir şeklinde (10x2mm boyutlarında) 20’şer örnek hazırlandı ve sonrasında örneklerin Ra cinsinden yüzey pürüzlülüğü ve Vickers sertlik değerleri belirlendi. Daha sonra her bir materyalden (2x2x25 mm boyutunda) dikdörtgen şeklinde örnekler hazırlanarak, instron cihazında 1 mm/dk hızda bükme dayanımı değerleri belirlendi. İstatistiksel analiz için tek yönlü ANOVA ve Tukey’s HSD ve Scheffe testleri kullanıldı.Bulgular: Materyaller arasında sertlik, pürüzlülük ve bükme dayanımları açısından farklılıklar gözlendi (P<0.05). Photoposterior ve AELITE™ All-Purpose, Compo-HS ve Compo-N ile karşılaştırıldığında belirgin olarak daha yüksek bükme dayanımı sergilediği gözlendi (p<0.05). Photoposterior; çalışmada kullanılan kompozitlerden daha yüksek mikro sertlik değeri gösterdi (P < 0.05). Compo-HS  ve Compo-N’in yüzey pürüzlülük değerleri X-tra fill ve AELITE™ All-Purpose’dan daha düşük olduğu gözlendi (p<0.05). Compo-HS ve Compo-N ile Filtek Bulkfill ve Tetric N-Ceram Bulkfill arasında yüzey sertlikleri açısından istatistiksel açıdan anlamlı bir fark gözlenmedi.Sonuçlar: Bu çalışmada kullanılan mekanik test sonuçlarına göre yeni formülasyon kompozit Compo-N piyasada bulunan diğer üniversal kompozitlere benzer bulunarak, onlar kadar yeterli bulunmuştur. Ancak posterior dişler için üretilen Compo-HS, her ne kadar yüzey pürüzlülüğü açısından başarılı olsa da mekanik özellikleri bakımından diğer posterior kompozitler kadar yeterli bulunmamıştır.Anahtar Kelimeler: kompozit rezin, bükülme dayanımı, mikro sertlik, yüzey pürüzlülüğü