Antalya’nın Nüfusu ve Sosyal Özellikleri Üzerine Bir Değerlendirme - Erdi Demir (Turkish Academic Research Review)

(untitled)
Çalışmada, Antalya’nın tarihi ve Cumhuriyet sonrası Antalya nüfusunun gelişim evreleri Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileriyle desteklenerek nüfusun sosyal özellikleri hakkında bilgi verilmektedir. Literatürde Antalya nüfusunun güncel istatistik, veriler ile değerlendirildiği çalışmalara az rastlanmaktadır. Bu sebeple araştırmanın literatüre zenginlik ve katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Araştırmada Antalya TÜİK Bölge Müdürlüğünden temin edilen veriler kullanılarak, Nüfusun yaş, eğitim, cinsiyet, eğitim durumu, iller temelinde aldığı göç, nüfusun ilk evlenme yaşı, medeni hali, kaba boşanma hızı hakkında değerlendirme amaçlı bir çalışma yapılmıştır. Araştırma nitel özelliklere sahip sosyal bir araştırma olmakla birlikte araştırmanın veri topluma tekniği doküman incelemesi tekniğidir. Doküman incelemesi, nitel ve sosyal çalışmalarda sıklıkla kullanılan bir teknik olmasının yanı sıra araştırma konusuyla ilgili anahtar kavram, ifade ve kavramların incelenme tekniğidir. Çalışmada TÜİK’ten dilekçe yoluyla elde edilen veriler toptancı bir şekilde, sistematik olarak derlenerek betimsel olarak analiz edilmiştir. Betimsel analiz nitel sosyal bilimler alanında sıkça tercih edilen bir veri analiz yöntemidir. İçerik analizi ile karıştırılan betimsel analiz yöntemi, toplanmış verilerin olduğu gibi olgusal olarak incelenmesi ve özetlenmesi olarak ifade edilebilir. Araştırmada bulgu olarak Antalya’nın turizm eksenli göç hareketliliği ve kentleşme süreci yaşadığı, turizme bağlı olarak sadece yurt içi değil aynı zamanda yurt dışından farklı etnisite ve kültüre mensup bireylerin yaşamak, çalışmak ve eğitim almak için Antalya’ya göç ettiği anlaşılmıştır. Bu duruma koşut olarak kırsaldan başlayan çözülme ve diğer kentlerden Antalya’ya göç eden bireylerin konut ihtiyaçları sağlıklı bir biçimde karşılanamadığı için Antalya’nın bazı bölgelerinde çarpık kentleşme, gecekondulaşma yapıları ortaya çıkmıştır. Hem yurt içi hem de yurt dışından yapılan göçlerle Antalya’nın toplumsal yapısı ve nüfusunun yaş, eğitim ve cinsiyet gibi özellikleri değişmiştir.