Особливості гемодинаміки в пацієнтів старшої вікової групи з ішемічною хворобою серця при застосуванні комбінації препаратів пропофолу, кетаміну та фентанілу для індукції в анестезію - А .Р. Вітовський; O. A. Лоскутов (Кардіохірургія та інтервенційна кардіологія)
Мета роботи – проаналізувати зміни гемодинаміки в пацієнтів старшого віку з ішемічною хворобою серця (ІХС) під час операції аортокоронарного шунтування на етапі індукції в анестезію із застосуванням пропофолу, кетаміну та фентанілу. Матеріали і методи. Представлено результати обстеження 20 пацієнтів віком понад 60 років з ІХС, котрим було проведено операцію аортокоронарного шунтування без застосування штучного кровообігу. Параметри гемодинаміки реєстрували на етапах: 1) на момент прибуття пацієнта в операційну; 2) після введення препаратів для індукції в анестезію; 3) після інтубації; 4) через 25 хвилин після інтубації трахеї. Результати та обговорення. На момент прибуття до операційної гемодинамічні параметри свідчили про стабільний загальний стан пацієнтів. Після введення комбінації препаратів для індукції пропофол + фентаніл + кетамін у дозуванні згідно з дизайном дослідження виявлено, що зменшилися такі показники: середній артеріальний тиск (АТср) – на 18,71 %, частота скорочень серця (ЧСС) – на 4,72 %, серцевий індекс (СІ) – на 14,37 %, індекс загального периферійного судинного опору (ІЗПСО) – на 3,93 %. Після встановлення інтубаційної трубки АТср становив (92,34±7,26) %, ЧСС – (100,81 ± 9,77) %, СІ – (110,38 ± 12,37) %, ІЗПСО – (83,57 ± 10,70) % вихідного рівня. Через 25 хвилин після успішної інтубації трахеї було повторно зареєстровано параметри, що становили у відсоткових значеннях вихідних показників: АТср – (86,47 ± 6,07) %; ЧСС – (100,08 ± 5,03) %; СІ – (108,29 ± 9,95) %; ІЗПСО – (77,86 ± 9,83) %. Висновки. Оскільки гіпотензія є частим побічним ефектом дії традиційних препаратів для індукції в анестезію, таких як пропофол та фентаніл, додавання кетаміну до цієї комбінації сприяє стабілізації показників гемодинаміки і запобігає небажаним гемодинамічним коливанням.