Sosyo-Kültürel Değerler Bağlamında Sanat Sosyolojisi - Merve Temizer Güneş (International Journal of Mardin Studies (IJMS))
İnsan düşüncesinin en sade ifadesi ve sosyal yaşamda birçok işlev yüklenmiş olan sanat, toplumların sosyo-kültürel değerlerinin yansıtıldığı bir iletişim aracıdır. Zira sanat her toplumda sosyal ve kültürel koşullar paralelinde şekillenmekte ve bu durum döneme ve topluma göre farklılaşabilmektedir. Dolayısıyla kültürün depolandığı bir alan olan sanatın geçmişten günümüze biçim ve içeriğindeki farklılığın kaynağında bahsi geçen değişimler yer almaktadır. Aktarılan bakış açısı ile yaklaşıldığında, bir toplumun kültürel yapısı ile sanat üretim eylemi arasında anlamlı ve girift bir ilişki bulunduğunu söylemek mümkündür. Dolayısıyla herhangi bir toplumun sanat anlayışını, ağırlık verdiği sanat dalını ve biçim-içerik bağlantısını doğru kavrayabilmenin yolu, o toplumun kültürel değerlerini anlamakla mümkün olacaktır.