Fent un tomb amb aquí (català), ahí (castellà) i hor (basc) pel paradigma - Manuel Pérez Saldanya (Anuario del Seminario de Filología Vasca "Julio de Urquijo")
En aquest treball s’analitzen els principals canvis que s’han produït en el sistema de demostratius del català i el castellà. L’anàlisi se situa dins el marc de les llengües romàniques i es pren com a base per avaluar algunes de les propostes formulades sobre la reconstrucció dels demostratius en basc. En el treball es presta una especial atenció al canvi cíclic dels sistemes de dixi espacial i, més concretament, a la tendència a convertir els sistemes ternaris en binaris i aquests, de nou, en ternaris.