Hasta Bakımında Motivasyon Bilekliği Kullanımının Etkileri - Gülnur Gül; Banu Yoldaş; Aysel Göktaş; Hatice Kavadar (Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi)
Giriş: Bireylerin ihtiyaçlarını, isteklerini, dürtülerini kısacası çeşitli insan ihtiyaçlarını gidermeye yönelik bir süreç olan motivasyonun hastanelerde tedavi ve bakımın amacına ulaşılmasını sağlamada önemi büyüktür.Amaç: Bu araştırmanın amacı dışsal motivasyonun cerrahi sonrası dönemdeki hastaların mobilizasyon ve oral sıvı alım miktarlarına olan etkisini değerlendirmektir.Yöntem: Araştırma prospektif, yarı deneysel tiptedir. Örneklemi toraks cerrahisi geçiren 104 hasta oluşturdu. Araştırmaya alınan hastalara, kriterlere uyan davranışlarında, bunu kanıtlayan farklı renklerde “motivasyon bilekliği” olarak tanımladığımız bileklikler takıldı. Hastalar bileklik verilmeyen kontrol grubu (n=54) ve bileklik verilerek motive edilen (n=50) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Araştırmada her iki grubun verileri karşılaştırıldı.Bulgular: Motive edilmeyen grubun sıvı alım ortalamasının 2,03 litre, motive edilen grubun sıvı alım ortalamasının 2,95 litre olduğu belirlendi (p lt; 0,001). Motive edilmeyen grubun yürüme ortalaması -bileklik sayısı esas alınarak- 1,52 iken motive edilen grubun yürüme ortalamasının 2,66 olduğu belirlendi (p lt; 0,001). Araştırmadaki iki grup arasında puan ortalamaları açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p lt; 0,001).Sonuç: Hastaların dışsal motivasyonu sağlanarak tedaviye katılımının artırıldığı, cerrahi sonrası süreçte mobilizasyon ve oral sıvı alımına yönelik kanıta dayalı somut verilere ulaşıldığı görüldü.