Bir Reklam Biçimi Olarak Preroll Video ve Youtube Kullanıcılarının Preroll Video Reklamlara Yaklaşımı - Sedat Özel (Selçuk İletişim)
İnternet reklamları, diğer reklam türleri düşünüldüğünde kendisine özgü çok farklı uygulama biçimleri ile kısa sürede önemli bir tanıtım/pazarlama aracı haline gelmiştir. Bununla birlikte web kullanıcıları için rutinin bir parçası gibi görünse de yeni ve birçok sorunun olduğu bir alan olarak tanımlanmaktadır. Geleneksel kitle iletişimine göre daha etkili görünmesine karşın reklamın doğasına bağlanan tüketici tutumu düşünüldüğünde bu sorunlar geleneksel reklam metotları ile çoğu zaman örtüşmektedir. Bu araştırmada öncelikle İnternet reklamlarında dile getirilen sorunlar üzerine yapılan tartışmalar incelenmiş ve bu tartışmalardan hareketle bir reklam uygulaması olarak özellikle video sitelerinde çok karşımıza çıkan “preroll” (video öncesi gösterilen reklam) videolar ve bu videoların tüketici tarafından nasıl algılandığı araştırılmıştır. Bu amaçla, Youtube Video paylaşım sitesi kullanıcılarına yönelik bir anket çalışması gerçekleştirilmiş, kullanıcıların bu reklamlar hakkındaki düşünceleri ve kaçınma nedenleri analiz edilmiştir. Çalışma bulgularına göre, katılımcıların büyük çoğunluğu, bu tür reklamların sitede çok sık olarak yer aldığını, bunun zaman kaybı olduğunu ve reklamları izlemek yerine kaçınmayı tercih ettiklerini belirtmişlerdir.