TÜRKİYE’NİN ORTA VE DOĞU AVRUPA’DAKİ KARARSIZ MÜTTEFİKLERİ: TÜRKİYE’NİN AVRUPA BİRLİĞİ SÜRECİNE YÖNELİK DESTEĞİN DİNAMİKLERİ - Eda Kuşku Sönmez (Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi)
Bu makale Orta ve Doğu Avrupa’da (ODA) yer alan ve Avrupa Birliği’ne (AB) görece yeni üye olmuş ülkelerin siyasi elitlerinin Türkiye’nin AB sürecine yönelik desteklerindeki farklılaşmayı açıklamayı amaçlamaktadır. Makale Türkiye’nin AB’ye tam üye yapılması, müzakere sürecinin ilerletilmesi, durdurulması veya Türkiye ile ilişkilerin mevcut çerçevesinin yeniden tanzimi konularındaki elitlerin görüşlerini inceleyecektir. Bu farklılaşmayı açıklarken, bu ülkelerin stratejik çıkarları, AB’nin genişlemesine yönelik kamuoyları, Türkiye ile siyasi ve ticari ilişkilerinin seyri gibi faktörlerin etkisinden söz edilebilir. Makale özellikle Türkiye’nin ODA ülkeleriyle ikili ilişkilerinin Türkiye’nin AB’deki geleceğine yönelik görüşler üzerinde belirleyici bir etkisi olacağını öngörmektedir.