بی‌بی ام‌الفضل هروی و جای‌گاه علمی وی در روایت حدیث - فضل‌الرحمن فقیهی (غالب)
بی‌بی ام‌الفضل بنت عبدالصمد هروی، از زنان فرهیختۀ هریواست، که در دانش و تمدن این سامان در قرن‌های گذشته، سهمی داشته؛ اما کم‌تر در سرزمین ما شناخته شده است. او محدثی نام‌دار در دورۀ حیاتِ خود بوده، که در قرن‌های بعدی از یادها فراموش شده است؛ لذا شناخت جای‌گاه و معرفی میراث علمی او ارزش‌مند می‌نماید. این مقاله که به روش کتاب‌خانه‌یی انجام شده، به معرفی آن بانوی فرهیخته و جای‌گاه وی در روایت حدیث پرداخته، در پی آن بوده است که ام‌الفضل هروی را به‌عنوان نمایندۀ زنان قرن‌های گذشتۀ هرات در حوزۀ علوم، معرفی بدارد‌ و جای‌گاه وی در روایت حدیث را تبیین نماید؛ لذا به این پرسش پاسخ داده ‌که او از کجا بوده و چه سهمی را در روایت حدیث نبوی داشته است؟ برآیند موضوع می‌رساند که ام‌الفضل هروی در اصل اهل روستای غشۀ هرات و مرجع آموزش حدیث نبوی شناخته می‌شده است. او جای‌گاه بلندی در روایت داشته و میراث علمی وی اثری است مانده‌گار، که هم‌واره مورد استفادۀ محدثان و سایر اهل علم بوده است.