Andrzej Tomaszewski wobec „najazdu barbarzyńców” i upadku estetyki polskiej książki (1989‒2000) - Ewa Repucho (Roczniki Biblioteczne)
Kryzys polskiego edytorstwa po 1989 roku. Sylwetka Andrzeja Tomaszewskiego i jego osiągnięcia na polu typografii. Jego publikacje dotyczące sytuacji polskiego edytorstwa. Działalność wydawnicza i organizacyjna. Własne projekty typograficzne.