Lateral periodontal kist tedavisinde yönlendirilmiş doku rejenerasyonu: Bir olgu sunumu - Emre Yaprak (Selcuk Dental Journal)
Lateral periodontal kist (LPK), nadir görülen bir gelişimsel odontojenik kist türüdür. Klinik olarak semptomsuzdur, fakat bazen dişetinde şişlik görülebilir. Genelde yetişkinlerin mandibular kanin ve premolar bölgesinde izlenir. Bu vaka raporunda, lateral periodontal kist teşhisi konmuş bir hastanın tedavisi sunulmaktadır. Sağ mandibular kanin ve premolar bölgesinde ağrısız şişlik şikayeti ile başvuran 41 yaşındaki bayan hastaya, klinik ve radyografik değerlendirmeler sonucunda lateral periodontal kist teşhisi kondu. Tedavi planı olarak, kist bölgesinin cerrahi olarak enükleasyonu ve eş zamanlı yönlendirilmiş doku rejenerasyonu amacı ile kemik grefti ve membran uygulaması planlandı. İlgili tedaviler sonrası 6 aylık takip sürecinde nüks izlenmedi ve ilgili bölgede radyolojik kemik dolumu görüldü. Histopatolojik inceleme sonucunda klinik ön tanı doğrulandı.