Актуальні проблеми відносин КНР – ЄС у контексті міжнародних конфліктів другого десятиріччя 21 ст. - Володимир Мельничук (Acta de Historia & Politica: Saeculum XXI)
У статті досліджено інтереси та позиції Європейського Союзу та Китайської Народної Республіки щодо міжнародних конфліктів другого десятиріччя 21 ст. Особливу увагу приділено вивченню конкретних дій і заяв сторін, які ілюструють підходи до ведення зовнішньої політики. Визначено відмінності у цьому питанні та рівень їх конфліктогенності, який впливає на динаміку розвитку відносин між сторонами. Визначено основні міжнародні конфлікти, які мають найбільший вплив на двосторонню співпрацю. Акцент зроблено на конфлікті у Південнокитайському морі, російсько-українській війні та конфлікті навколо Тайванського питання. Вивчено позиції ЄС і КНР та їх потенційні очікування від вирішення конфліктів. Проаналізовано дії сторін у питанні впливу на розвиток і вирішення конфліктів з урахуванням асиметричного характеру відносин між сторонами. Досліджено інтереси ЄС та КНР, їх спільні та конфліктні риси у кожному з конфліктів.