CİZRE’DE SINIR TİCARETİ YAPAN FİRMA SAHİPLERİNİN SOSYO-EKONOMİK DURUMLARINA GENEL BAKIŞ - 2010 - Bülent Darıcı; Fatih Mehmet Öcal; Mete Cüneyt Okyar (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi)
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de Küçük ve Orta Büyüklükte işletmeler (KOBİ)’lerin önemi oldukça fazladır. Ticaretin her aşamasında faaliyet gösteren KOBİ’ler dış ticaret açısından da büyük öneme sahiptir. Değişen ve gelişen dünya şartlarına hızlı ve çeviklikleri ile daha çabuk ayak uydurabilirler. Bu çevikliklerine rağmen, KOBİ’lerin ihracat yapma oranları büyük işletmelere göre daha az seviyelerdedir. Çalışmada, Cizre’de faaliyet gösteren sınır ticareti, ihracat ve ithalat yapan işletmelerin sosyo-ekonomik durumları göz önünde bulundurularak bir anket çalışması yapılmış ve anket sonuçları tablolar halinde analiz edilmiştir. Çalışma sonucu ortaya çıkan durumlara uygun bölge gereksinimlerini karşılamaya yönelik farklı çözüm önerileri geliştirilmiştir.