Baudrillard Perspektifinden Bir Kitle İletişim ve Sanat Aracı Olarak Simülasyon Evreninde Televizyon - Ürün Önk (Selçuk İletişim)
Baudrillard'ın “Simülasyon Kuramı”, çağdaş Batı toplumlarının eleştirel çözümlemelerini içeren kapsamlı bir çalışmadır. Günümüz dünyasına tamamen farklı bir bakış açısıyla yaklaşılmasına ön ayak olabilecek bu kuram, çağdaş Batı toplumlarında var olan sistemin ekonomi, politika, bilim, tarih, sanat, iletişim gibi ögelerini hedef almaktadır. Baudrillard bu doğrultuda yaptığı çözümlemelerini, simgesel değiş-tokuş adını verdiği bir yöntemle gerçekleştirmiştir. İncelenen her alanda genel kabullere ters düşen örnekleri bulunarak bunları tersine çevirmekte yani geçerliliğini yok etmektedir. Baudrillard'ın çözümlemede kullandığı alanlardan biri de televizyondur. Baudrillard günlük yaşamın yeniden üretimini sağlayan yönüyle televizyonu, simülasyon evrenine ait bir araç olarak değerlendirmiştir. Televizyon, hem sanat hem de kitle iletişim yönleriyle simülasyon kuramına konu olmuştur. Son dönemlerde disiplinlerarası bir çalışma alanı olarak sıkça ele alınan televizyon, bu çalışmada simülasyon kuramı çerçevesinde incelenmiştir. Konuyla ilgili değerlendirmelerin doğru bir zeminde gerçekleştirilmesi amacıyla kuramla ilgili temel bilgilerin yanısıra kuramın sanata ve kitle iletişimine bakışına da yer verilmiştir.