Geneza i razvojne faze priobalnih naselja na primjeru Milne na Braču - Duje Poklepović; Hrvoje Bartulović (Zbornik Radova)
Rad analizira razvoj urbane strukture priobalnih naselja na primjeru Milne na Braču čiji je prosperitet obilježila brodogradnja. Iščitane su razvojne faze mjesta koje su dale Milni karakteristična obilježja, što možemo pratiti u promjenama tkiva naselja. S obzirom na nagli porast izgrađenog tkiva gotovo svih priobalnih mjesta, pa tako i Milne na Braču, od imperativa je istraživati procese razvoja i promjene morfologije ovih naselja kako bi im se očuvala karakterna obilježja i izradile kvalitetne smjernice za daljnji razvoj.