İSLAM-BİLİM İLİŞKİLERİ BAĞLAMINDA ATAULLAH BAYEZİDOF’UN RENAN’A REDDİYESİ - Ramazan Yıldırım (Yakın Doğu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi)
Ernest Renan’ın “İslam ve Bilim” isimli konferansında İslamiyet’in bilimle bağdaşmadığı ve terakkiye mani olduğu şeklindeki fikirleri kısa zaman içinde İslam dünyasının birçok bölgesinde tepkiyle karşılandı ve onun bu tezini çürütmeye çalışan reddiyeler yazıldı. Cemaleddin Afgani, Namık Kemal, Ali Ferruh, Emir Ali, Reşid Rıza, Celal Nuri ve Ataullah Bayezidof gibi mütefekkirler Renan’ın iddialarını çürütmeye çalışarak yazdıkları reddiyelerle ona cevap vermeye çalıştılar. Bu makalede dönemin Petersburg Baş İmamı olan Ataullah Bayezidof’un Renan’ın iddialarını çürütmek üzere yazdığı reddiyesi ve karakteristik özellikleri değerlendirilmektedir.p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 1.9px; text-align: justify; line-height: 8.1px; font: 8.0px 'Times New Roman'; color: #2f2a2b}p.p2 {margin: 1.8px 0.0px 0.0px 1.9px; text-align: justify; font: 8.0px 'Times New Roman'; color: #2f2a2b}span.s1 {letter-spacing: 0.7px}span.s2 {letter-spacing: -0.4px}span.s3 {letter-spacing: -0.3px}span.s4 {letter-spacing: 1.8px}span.s5 {letter-spacing: 1.1px}span.s6 {letter-spacing: 1.2px}span.s7 {letter-spacing: -0.8px}span.s8 {letter-spacing: -0.7px}span.s9 {letter-spacing: 0.8px}span.s10 {letter-spacing: 0.9px}span.s11 {letter-spacing: 1.0px}span.s12 {letter-spacing: -0.6px}