Активна оптико-електронна система виявлення затінених об’єктів, яка використовує принципи спектральної узгодженої динамічної обробки зображень - Л.Ф. Купченко; Г.В. Худов; А.П. Гурін; А.С. Риб’як (Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України)
В статті розглядаються принципи побудови бортової авіаційної системи виявлення затінених об’єктів на основі активної оптико-електронної системи з динамічною узгодженою спектральною обробкою оптичного випромінювання, у якій джерелом випромінювання є набір багатоспектральних лазерних випромінювачів.  На підставі апріорних даних щодо спектральних характеристик об’єкту та фону розраховується управляючий сигнал для зміни яскравості випромінювання системи лазерних випромінювачів, таким чином, щоб зменшити величину спектральних складових сигналу відбитого від поверхні, що належить фону, з мінімальним ослабленням інтенсивності сигналу, відбитого від об’єкту. Розроблена математична модель, яка дозволяє оцінити ефективність активної оптико-електронної системи за величиною контрасту затінених об’єктів.