İNŞİKÂK-I KAMER HÂDİSESİ (Rivâyetlerin Aslu’l-Hadîs ve Hadis Coğrafyası Açısından Ele Alınması) - Hüseyin Akgün (Siyer Araştırmaları Dergisi)

(untitled)
“Hz. Peygamber’inKur’ân dışında bir mucizesi var mı, yok mu?”konusu özellikle son yüzyılda daha çok tartışılırolmuştur. Bunlardan biri de Müslümanlarınçoğunluğu tarafından mucize olduğu kabuledilen inşikâk-ı kamer olayıdır. Makalemizdebizden öncekilerden farklı olarak rivâyetleri,aslu’l-hadîs ve hadis coğrafyası eksenli olarakele alarak bir sonuca ulaşmaya çalıştık. Neticedeolaya aslu’l-hadîs ve hadis coğrafyası eksenlibakıldığında, söz konusu olayın ayın ortadanikiye yarılması değil, Irak merkezli bir tefsirtartışması sonrasında, ay tutulması veyaatmosferik bir hâdisenin yanlış yorumlanarakbir mucize şeklinde takdim edilmesi olduğukanaatine ulaştık.