Religia jako element badań geopolitycznych - Jarosław Macała (Chrześcijaństwo-Świat-Polityka)
Ten artykuł wychodzi z założenia, że coraz większa grupa naukowców, zajmujących się geopolityką, uznaje za istotną analizę roli religii w procesach geopolitycznych.  Jednak badania nad relacjami religii i geopolityki są słabo zaawansowane. Kultura i religia wiążą się stale ze środowiskiem życia człowieka, w tym również geograficznym. Stąd największa ilość współczesnych badań dotyczy wpływu kultury, w tym religii, na geopolitykę, w ramach spojrzenia geocywilizacyjnego, który głosi, iż podstawowe sprzeczności świata mają charakter kulturowy, czyli cywilizacyjny, kiedy cywilizację traktujemy jako najszerszą całość, z którą identyfikują się ludzie. W efekcie tylko stosunkowo nieliczni badacze akademiccy piszą o potrzebie powstania samodzielnej geopolityki religii, opierając się na przekonaniu, iż odrodzenie religijne we współczesnym świecie posiada wielorakie, a przede wszystkim samodzielne konsekwencje geopolityczne. Tym samym uważając studia nad wpływem religii za nową i niezbędną jakość w badaniach geopolitycznych.