Yabancı Dil Sınıflarında Anadilin Yeri - Mustafa ŞEVİK (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Yabancı dil sınıflarında öğrencilerin anadillerinin kullanılıp, kullanılmaması gerektiği konusunda farklı görüşler bulunmaktadır. Yabancı dil öğretim metotlarının birçoğu sınıf içerisinde sadece hedef dilin kullanılması gerektiği fikrini savunurken, diğerleri ise anadilin yabancı dil öğretimine katkıda bulunabileceği görüşünü savunmaktadır. Özellikle son yıllarda, konu hakkında yapılan araştırmalar bilinçli ve limitli anadil kullanımının yabancı dil öğretiminde gerekli ve kolaylaştırıcı bir rolü olduğu görüşünü ortaya koymaktadır. Bu çalışmada, Türkçe‟nin İngilizce derslerinde kullanılıp, kullanılmaması gerektiği ve bunun nedenleri konu edilerek yabancı dil öğretmenlerinin ve öğrencilerinin görüşlerine başvurulmuştur. Çalışmaya toplam 10 İngilizce öğretmeni ve 148, 9. sınıf öğrencisi katılmıştır. Çalışma eğitim öğretim yılının ikinci döneminin sonunda uygulanan bir anketle yapılmıştır. Çalışmadan elde edilen veriler öğretmen ve öğrencilerin olmadıklarını, anadil kullanımının faklı hedefler doğrultusunda ve farklı seviyelerde yabancı dil öğrenimine katkıda bulunduğunu düşündüklerini bildirmişlerdir. Sonuç olarak, anadil kullanımına tamamen karşı bir tutum sergilemektense, konu hakkında bilinçli olunmasının ve belli durumlarda anadilin olumlu etkilerinden faydalanılmasının daha yerinde olacağı görüşü benimsenmiştir