ZİHİNSEL DURUMLARIN NE OLDUĞU PROBLEMİNE İLİŞKİN TEMEL YAKLAŞIMLAR - Vedat Çelebi (Felsefe Dünyası)
Zihne ait en temel uğraşlardan biri zihin-beden ayrımı ve bunlarınbirbiriyle ilişkisi olmaktadır. Zihin-beden ayrımı tarihsel gelişim bakımındanele alındığında, bu ikiliğin daha önceki dönemlerde ruh-beden olarakdeğerlendirildiği görülmektedir. Felsefe tarihinde ruh-beden ayrımı olarakanılan bu problem çağdaş zihin felsefesinde zihin-beden problemi halinegelmiştir ve hatta materyalist ya da fizikalist yaklaşımlarca yalnızca beyinzihinproblemi olarak konumlandırılmıştır. Bu noktada zihin durumlarınailişkin en temel yaklaşımlardan biri olan düalizm, zihinsel ve fiziksel olmaküzere iki farklı töz kabul eder ve bunların birbiriyle etkileşimini nedenselolarak açıklamaya çalışır. Düalizme göre, zihinsel nitelikleri fizikselunsurlara indirgemek mümkün değildir. Düalizme karşıt olarak, zihindurumlarını beynin çalışmasına, yerine getirilen işleve ve davranışa indirgeyenyaklaşımlar da mevcuttur. Bu çalışmanın amacı, zihin durumlarınaait düalizm, davranışçılık, materyalizm ve işlevselcilik gibi yaklaşımlararasındaki ilişkiyi farklı filozoflardan hareketle ortaya koymaktır.