Razvoj duhanske stanice u Ljubuškom - Ljilja Rupčić; Hrvoje Bartulović (Zbornik Radova)
Kompleks Duhanske stanice u gradu Ljubuškom građen je od 1880. godine u više faza za potrebe prerade duhana, koja je u to doba pa sve do početka 80-tih godina 20. stoljeća bila glavna gospodarska grana na području Ljubuškoga, ali i cijele Hercegovine. O tome svjedoče i ostale otkupne stanice u Čapljini, Širokom Brijegu, Grudama, Čitluku, Trebinju i Stolcu. Na tadašnjoj južnoj periferiji grada Ljubuškoga, na parceli trapezoidnog oblika, smješteno je 11 objekata. U austrougarskoj fazi izgrađeno je pet paviljonskih zgrada – skladišta za duhan, daljnju klasifikaciju i obradu, jedna upravna zgrada i jedna stambena zgrada s nekoliko stanova za smještaj činovnika. U periodu Kraljevine Jugoslavije izgrađene su još 2 zgrade na sjevernom dijelu parcele, novo skladište i zgrada za fermentaciju duhana. Skladišne zgrade su 60-tih godina 20. stoljeća povezane mostovima na razini prvog kata radi lakšeg transporta duhana prema zgradi za fermentaciju. Upravo smještaj ovog kompleksa uzrokovao je razvoj područja koje danas predstavlja centar općine Ljubuški. Visoka kvaliteta građevina, stupanj uređenosti vanjskog prostora i veličina sklopa svjedoče o značenju koji je kompleks imao. Radom je izrađena povijesna i arhitektonsko-urbanistička analiza razvoja kompleksa sa svrhom valorizacije arhitektonsko-urbanističkih kvaliteta, što sve može poslužiti kao podloga za rad na daljnjim procesima revitalizacije ovog središnjeg gradskog prostora, koji ima potencijal generiranja novog urbaniteta grada Ljubuškog, ali i kao podloga za izradu analiza ostalih napuštenih otkupnih stanica po Hercegovini.